Postoji izreka koja kaže: „Hrana je život, život je hrana!“ Bez hrane, zaista, nema života jer je jedna od pet osnovnih uvjeta za stvaranje i očuvanje života uz vodu, zrak, toplinu i svjetlost.
Osim što nam hrana daje energiju za održavanje životnih funkcija, zbog hrane rastemo, razvijamo se, radimo svakodnevne aktivnosti. S hranom unosimo i kemijske sastojke koji nam služe za obnovu tkiva, oporavak, čuvanje svih organskih sustava od vanjskog neprirodnog utjecaja i općenito preživljavanje. U ovom članku pročitajte koji su to osnovni pojmovi u prehrani te koja je funkcionalna podjela namirnica.
Iako su teorije o hrani i prehrani općenito u zadnje vrijeme brojne, analizirajući hranu do njene srži, znamo da je ona osnovna jedinica života, o njoj ovisi život, može ga dati, ali i oduzeti. Stoga bi bilo jako korisno poznavati svojstva hrane kao i njenu građu kako bi znali što unosimo u svoje tijelo nekoliko puta dnevno, svaki dan iz dana u dan, cijeli svoj život od rođenja do umiranja.
Osnovna podjela hrane
Hrana je građena od raznih kemijskih spojeva i elemenata koji dolaze od biljaka, životinja, gljiva, algi i mikroba i vrlo je složena. Većina tih kemijskih spojeva su esencijalni za život, odnosno preživljavanje i zdravlje čovjeka.
Upravo te kemijske spojeve koje pronalazmo u hrani smo podijelili u 3 skupine, ovisno o njihovoj funkciji u tijelu: gradivni, energetski i funkcionalni. Zovemo ih hranjive tvari, odnosno nutrijenti, a dijelimo ih na:
- Makro hranjive tvari (makronutrijente) imaju i gradivnu i energetsku funkciju,
- Mikro hranjive tvari (mikronutrijente), potrebni su za fiziološku funkciju organizma, ali imaju i gradivnu funkciju,
- Funkcionalne tvari, također su potrebni za fiziološku funkciju organizma.
Makro, mikro i funkcionalne tvari
Makronutrijenti su podijeljeni na bjelančevine (proteine), ugljikohidrate, lipide (masti, masnoće). Ovi nutrijenti izgrađuju svaku namirnicu u najvećem postotku, a našem tijelu daju energiju, izgrađuju ga i funkcionalno pomažu kod probave, odnosno fizičke razgradnje hrane u probavi.
Mikronutrijenti obuhvaćaju sve vitamine, odnosno organske tvari koje unosimo hranom, a djeluju kao katalizatori. Pomažu aktivirati druge reakcije u organizmu te minerale, odnosno anorganske tvari koje imaju važne uloge u nizu metaboličkih procesa. Doprinose i stvaranju molekula poput glikogena (najvažnije molekule za stvaranje energije u tijelu).
Funkcionalne tvari su svi oni nutrijenti koji posjeduju korisno fiziološko djelovanje. To su biološki katalizatori koji pomažu pravilnom funkcioniranju svih organskih sustava u tijelu. Znači, u slučaju njihovog nedostatka, može doći do kroničnih bolesti koja vodi lošoj kvaliteti života, umoru, slabosti i padu imuniteta. Loše opće stanje organizma te povećana izloženost vanjskom utjecaju također su posljedica nedostatka ovih nutrijenata. To su primjerice antioksidansi, fitokemikalije, enzimi i još mnogo drugih kemijskih spojeva.
Kako nam nutrijenti koriste za život, čemu služe, kako ih je najbolje unositi i što se, zapravo, događa s njima u našem tijelu? Sve ovo i još puno više je dodatno objašnjeno na ovoj stranici kako bi i sami mogli prepoznati u kojim namirnicama se konkretno koji nutrijent nalazi.
Nutritivno bogata hrana i “prazne kalorije”
Kvalitetna hrana, odnosno namirnice koje su bogate ovim trima nutrijentima zovemo nutritivno bogatom hranom, odnosno nutritivno bogatim namirnicama. Ako unosimo nutritivno bogate namirnice u svojim obrocima, kažemo da smo na putu zdrave, odnosno pravilne prehrane.
Hranu koja ne sadrži navedene nutrijente, a ima visoku energetsku vrijednost (puno kalorija), zovemo “prazne kalorije“. Takva hrana je, doslovno, nepotrebna organizmu, osim za brzi dotok energije i užitak. Više o nutritivnoj i energetskoj vrijednosti hrane čitajte u narednim člancima.
Za potpuno planiranje pravilne prehrane, potrebno je nutritivno bogate namirnice unositi u potrebnim omjerima i raspoređene u danu u pravilne obroke, ali o tome čitajte već u sljedećem članku (Pravilna prehrana).
Jedete li vi nutritivno bogate namirnice, odnosno hranu? Kako pratite sastav namirnica, odnosno hrane koju unosite? Na koji način pripremate hranu?